پامچال نام یک سرده از گیاهان است که بیشاز 500 گونه مختلف را شامل میشود. این تعداد را با بینهایت گونه پیوندی و هیبریدی دیگر جمع بزنید تا متوجه شوید با چه خانواده بزرگی روبرو هستید. اکثر گونههای پامچال زینتی که امروز در گلدانها یا باغچههایمان وجود دارند گونههایی پیوندی و هیبریدی هستند و تقریبا اکثر گونههای آن ظاهری مشابه دارند؛ ظاهری به این شکل: برگهایی به رنگ سبز تیره با گلهایی رنگارنگ که در بهار روی یک شاخه میرویند. خوبی پامچالها در این است که اکثر گونههای آن چند ساله هستند و در شرایط مناسب میتوانند همیشه سبز باشند، منتها روش گلدهی در گونههای مختلف ممکن است متفاوت باشد. برخی از گونههای پامچال بهصورت خوشهای گل میدهند و برخی دیگر روی هر ساقه تنهه یک گل منفرد دارند. اگر قصد نگهداری از یک گل آپارتمانی رنگارنگ زیبا دارید، ما پرورش و نگهداری گل پامچال زینتی را به شما پیشنهاد میکنیم. برای یادگیری روش نگهداری آن نیز کافیست تا ته این مطلب با ما همراه باشید.
بهترین زمان برای آب دادن به این گیاه وقتی است که چند سانتیمتر بالایی خاک آن خشک شده باشد. در این حالت باید به حدی به آن آب بدهید که تمام خاک مرطوب شود و اجازه دهید اضافه آن خارج شود. اگر گل پامچال خود را در باغچه کاشتهاید پیشنهاد ما این است که آبیاری را در صبح انجام دهید که آفتاب بتواند حجم اضافه آب را خشک کند.
دما و رطوبت مورد نیاز برای نگهداری از گل پامچال
گل پامچال بهترین عملکرد خود را زمانی دارد که در محیطی خنک قرار بگیرد. دمایی بین 10 الی 18 درجه سانتیگراد باعث میشود تا گیاه بتواند رشد سالمتر و گلدهی بهتری داشته باشد. درواقع دمای زیاد و گرمای بیشازحد باعث میشود گیاه ضعیف و بیمار شود.

درباره رطوبت مورد نیاز برای نگهداری از گل پامچال نیز باید بگوییم که این به محیط مرطوب علاقه دارد. پامچال ترجیح میدهد در محیطی با رطوبت متوسط باشد، چراکه هوایی خشک و بدون رطوبت باعث آزار گیاه میشود. بههمینخاطر اگر گیاه خود را درون خانه نگهداری میکنیئ مراقب باشید که در زمستان آن را نزدیک وسائل گرمایشی قرار ندهید.
کوددهی
گونههای هیبریدی این گیاه از یک کوددهی معمول با کودی مایع لذت میبرند. این کود باید دوبرابر بیشتر از دستورالعملش رقیق شده باشد، یعنی اگر روی بستهبندی نوشته شده یک قاشق از کود را در یک لیتر آب حل کنید، شما باید یک قاشق را در 2 لیتر آب حل کنید. همچنین بهتر است این کوددهی را فقط در بهار انجام دهید و در فصلهای دیگر به پامچال خود کود ندهید؛ کوددهی بیشازحد نهتنها به گیاه کمکی نمیکند، بلکه باعث آسیب دیدن ریشههای آن و در نتیجه خود گیاه میشود.

تکثیر گل پامچال
یکی از بهترین و آسانترین راهها برای تکثیر گل پامچال، تکثیر از طریق روش تقسیم است. برای این کار کافی است بعد از پایان گلدهی گیاه را از خاک خارج کنید و آن را از طریق ریشه تقسیم کنید تا دو گیاه مجزا داشته باشید. فقط باید دقت کنید که هر قسمت از ریشه، برگ و ساقه کافی داشته باشد تا بتواند بهصورت مستقل رشد کند.
گل پامچال را علاوهبر روش تقسیم، از طریق بذر هم میتوانید تکثیر کنید اما باید بدانید که این روش تکثیر این گل کاری سخت و حرفهای است؛ چراکه این گیاه برای جوانه زدن از طریق بذر نیاز به دمایی بین 4 الی 10 درجه سانتیگراد نیاز دارد. ازاینرو چون تامین این دما در داخل خانه کار سختی است، تکثیر گل پامچال از روش کاشت بذر سخت شده و معمولا توسط گلخانهها و در شرایط خاص انجام میشود.
آفات و بیماریها در طول نگهداری از گل پامچال
پامچال گیاهی است که معمولا به آفت خاصی مبتلا نمیشود، تنها آفتی که ممکن است به این گیاه علاقه پیدا کند کنه تارعنکبوتی است، بهخصوص اگر گیاه شما در محیطی باشد که مجبور به تحمل گرمای بیشازحد باشد. در اینصورت احتمالا جذب کنه تارعنکبوتی بسیار بیشتر خواهد بود. البته ناگفته نماند که در شرایط خیلی نادر شپشک آردی، شته و مگس سفید نیز به این گیاه جذب میشوند. در هر صورت در طول نگهداری از گل پامچال اگر آفتی جذب آن شد، بهترین راه برای درمان آفتها استفاده از روشهای غیرشیمیایی مثل روغنهای باغبانی است.
از آفات گذشته نوبت به بیماریهایی میرسد که در طول نگهداری از گل پامچال ممکن است، گل شما را تهدید کنند. در این باره باید بگوییم که لکههای برگی بیماری است که این گیاه مستعد ابتلا به آن است. این بیماری خودش را با لکههای قهوهای روی برگهای زرد رنگ نشان میدهد. در صورت مشاهده چنین برگهایی بهتر است این برگها را از روی گیاه هرس کنید و دور بریزید تا بیشتر نشوند. همچنین همیشه برای گیاه خود محیطی با گردش هوای خوب فراهم کنید تا کمتر دچار بیماری شود، چون گردش هوای کم باعث میشود محیط مناسبی برای رشد بیماریهای قارچی فراهم شود.

حرف آخر
در این مطلب سعی کردیم همه آنچه در مورد روش نگهداری گل پامچال لازم است بدانید را برای شما تشریح کنیم، چنانچه مطلبی ناگفته مانده است و یا پرسشی در ذهن شماست که نیاز به مشاوره تخصصی روی گیاه خود دارید، میتوانید سوالات خود را از طریق ارتباط با مشاوره آنلاین گل و گیاه گُلسِتان مطرح نمایید. کارشناسان باتجربه گیاهپزشکی ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. گیاه پزشکان مشکل شما را بررسی میکنند و در صورت نیاز غذای گیاه (کود)، سم و سایر ملزومات گیاه را برای شما ارسال خواهند کرد. ضمن اینکه اگر زمان یا تخصص کافی برای رسیدگی به گیاه خود را ندارید، می توانید از خدمات باغبان سیار تهران گُلسِتان (اعزام باغبان و گیاه پزشک به محل شما) استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، علت عدم رشد، تعویض خاک و گلدان، سم پاشی، کوددهی و یا حتی کاشت و … را به شما ارائه دهند.
سوالات پرتکرار شما درباره روش نگهداری از گل پامچال
چطور پامچال را مجبور به گلدهی کنیم؟
یکی از مهمترین عوامل موثر در گلدهی این گیاه، نور مناسب خورشید و محیط خنک است. این گیاه به نوری زیاد ولی ترجیحا غیرمستقیم نیاز دارد. محیطی خنک نیز باعث میشود تا توان گیاه شما برای گلدهی بیشتر باشد.
آیا پامچال نیاز به هرس دارد؟
بله، بعد از پایان گلدهی باید گلهای ضعیف شده را از روی گیاه هرس کنید. با انجام این کار انرژی گیاه صرف تولید بذر نمیشود؛ همچنین این هرس کردن باعث میشود رشد جدیدی از قسمت بریده شده انجام شود. یادتان باشد هر زمان که قصد هرس کردن گل پامچال خود را داشتید، این کار را با ابزاری استریل شده و تیز انجام دهید تا فرایند هرس کردن سبب انتقال بیماری به گل شما نشود.

چرا برگهای پامچال زرد یا قهوهای میشود؟
مهمترین دلیل تغییر رنگ برگهای این گیاه، آبیاری نامناسب است. این گیاه خاکی مرطوب را دوست دارد، اما خشک شدن و خیس ماندن بیشازحد خاک هر دو باعث آسیب به ریشههای گیاه میشود که خودش را با تغییر رنگ در برگها نمایان میکند.
آیا پامچال سمی است؟
بله، این گیاه برای انسانها، سگها و گربهها سمی محسوب میشود. برگهای این گیاه پرزهایی دارد که لمس آنها ممکن است باعث ایجاد التهاب و حساسیت شود. ضمن اینکه خورده شدن این گیاه توسط حیوانات خانگی میتواند باعث ایجاد مشکلات گوارشی یا استفراغ برای آنها شود.
اقتباس از:www.golsetan.com
تدوین:مینو غفوری ساداتیه
ادرس اینستاگرام:gooldono.stand.sidoos@
تلفن:09308743868