معرفی گل لاله عباسی
گل لاله عباسی Marvel of peru – Four o’ clock با نام علمی Mirabilis jalapa از خانواده Nyctaginaceae گیاهی است یکساله و گلدار که بومی بومی مناطق گرمسیری جنوب امریکا و رشته کوههای آند در کشور پرو می باشد که بسیاری از ایرانیان با این گل و تنوع رنگی آن آشنا هستند، کاشت و پرورش این گل بسیار ساده بوده و در گلدان و باغچه می توان از داشتن گلهای آن لذت برد.
ولی در حال حاضر این گیاه در بسیاری از کشورهای آسیایی، آفریقایی و اروپا رشد و پرورش داده می شود. دارای گل های زیبایی در طیف وسیعی از رنگ های زرد، قرمز، سرخابی، صورتی و سفید دیده می شوند. گل لاله عباسی به صورت تک رنگ یا دو رنگ و یا ترکیبی از رنگ ها هم دیده می شود.
یکی از ویژگی های مهم لاله عباسی تغییر رنگ گل های آن است. دلیل نام گذاری گل لاله عباسی به نام (four o’clock flower) به معنای “گل های ساعت 4” بخاطر این است که این گل ها معمولاً حدود ساعت 4 بعد از ظهر باز می شوند و صبح بسته می شوند. این گلها به هنگام باز شده عطری را در فضا پراکنده می کنند که وقتی دوباره بسته شدند، اثری از این عطر نخواهد بود. اغلب در باغچه ها، باغ ها و یا با کاشت نزدیک به هم به عنوان پرچین کاشته می شود. همچنین این گیاه را می توان به صورت گیاه آپارتمانی در گلدان نیز پرورش داد. اگر این گل در گلدان است، می توانید در زمستان نیز در محیطی گرم از آن نگهداری کنید تا به رشد خود ادامه دهد. در برخی کشور ها از گل های این گیاه برای ساختن رنگ استفاده می شود.
گفته میشود لاله عباسی برای نخستین بار در سال ۱۵۴۰ از کوههای آند پرو صادر شده است. یکی از جنبههای جالب این گیاه تغییر رنگ گلهای آن است. گاهی گلهایی با رنگهای متفاوت بر روی یک گیاه دیده میشوند. گلها عصر هنگام شکوفا شده و عطر خیلی زیادی ندارد.
گل لاله عباسی در بعداز ظهر و قبل از غروب خورشید یا در در هوای ابری باز شده و صبح بسته میشوند، کاشت این گل در هوای بارانی شمال توصیه می شود که تمام زیبایی خود را در این آب و هوا به نمایش می گذارد، فصل کاشت این گل بهار یا تابستان بوده و گلدهی آن از اواخر بهار شروع می شود و تا شروع سرما و یخبندان ادامه می یابد.
لاله عباسی در رنگ های مختلفی یافت می شود : قرمز، صورتی، سفید، زرد، چند رنگ، دو رنگ و…، این گیاه با نام ساعت ۴ یا “Four O’Clock” نیز در دنیا شناخته می شود که دلیل آن این است که گلها در ساعت ۴ بعداز ظهر به بعد باز می شود، اگرچه برخی معتقدند که دلیل آن این است که گل ها را در رنگهای مختلف میتوان به طور همزمان در یک گیاه مشاهده کرد.
اندازه ی گلهای لاله عباسی نسبتاً درشت بوده، گلها پنج گلبرگ به هم پیوسته دارند، برگها سبز و بدون کرک بوده و حاشیه برگها کاملاً صاف و دارای ریشه غدهای (ژوخه ای) میباشد و در مناطقی که در فصل زمستان یخبندان نباشد به صورت گیاهی چند ساله باقی میماند.
به طور کلی اندازه ی دانه های لاله عباسی در مقایسه با دیگر گیاهان زینتی درشت تر است، بذر گل لاله عباسی زرد ارائه شده در سایت اندازه ای درشت تر از لاله عباسی های رایج در بازار دارد و همچنین گلهای درشت تر و بیشتری تولید می کند.
لاله عباسی را در تمامی نقاط ایران از شمال تا جنوب می توان یافت، در شمال کشور معمولاً در کنار جاده ها یافت می شود.
در برخی کشورها از گلهای لاله عباسی برای رنگ آمیزی در مواد غذایی یا ساختن رنگ استفاده می شود.
ارتفاع این گل و رشد عرضی آن معمولاً ۵۰ تا ۱۰۰ سانتی متر می باشد.
فهرست وار:
• گل لاله عباسی با نام علمی “Mirabilis Jalapa” بومی مناطق گرمسیری جنوب امریکا و رشته کوه های آند در کشور پرو می باشد.
• گل لاله عباسی گیاهی است چند ساله که اغلب به صورت یکساله پرورش داده می شود.
• گلهای شیپوری شکل لاله عباسی معمولا در بعدازظهر یا در در هوای ابری باز شده و صبح بسته می شوند.
• این گل دارای تنوع رنگ زیادی از جمله صورتی، بنفش، عنابی، زرد و قرمز می باشد.
• در بعضی ارقام، رنگ یک گل ترکیبی از چند رنگ مختلف است که به آن زیبایی خاصی می بخشد.
• گیاه لاله عباسی جزئی قدیمی و محبوب در باغ ها است که گل هایی معطر، قیفی شکل و لوله مانند و پنج آویز گلبرگ مانند خیره کننده دارد.
• این گل در صورتی که در دما و شهرهایی که سرمای زیادی ندارند کاشته شود، در تمام طول سال گل می دهد و رشد می کند.
• گل لاله عباسی برای کسانی که دوست دارند پرچین یا حفاظ خانه شان از گیاه باشد و در عین حال از لحاظ زیبایی چشم نواز باشد انتخاب خوبی است.
• از آنجایی که در شرایط مناسب تا یک متر رشد می کند پوشش خوبی برای دیوارها و مناظری است که نمی خواهیم خیلی جلوی دید باشند.
نحوه کاشت بذر گل لاله عباسی سفید :
زمان کاشت بذر گل لاله عباسی : بهترین زمان کاشت گل لاله عباسی اوایل بهار می باشد .
• تکثیر گل لاله عباسی بیشتر از طریق بذر صورت می گیرد.
• بذر این گل را می توانید از خود گل بگیرید. در فصل پاییز، دانه هایی درشت و سیاه رنگ ظاهر می شود.
• اما زمانی که خوب برسند، خودشان بر روی زمین می افتند و به این ترتیب می توانید بذرها را جمع آوری کنید و در جایی خنک نگهداری کنید و در فصل مناسب آن، بذرها را بکارید.
• برخی پرورش دهندگان معتقدند اگر قبل از کاشتن بذرها برای حدود 12 ساعت آنان را در آب بخیسانیم به دلیل نرم شدن پوشش سیاه رنگ بذرها، جوانه زنی آنان بهتر میشود.
• اما به گفته برخی از پرورش دهندگان به طور کل به این کار نیاز نیست.
• عمق کاشت بذرها در حدود 1 سانتیمتر و دمای مورد نیاز برای جوانه زنی بذرها 18-13 درجه سانتیگراد است.
• جوانه زنی گل لاله عباسی 14-10 روز طول میکشد و اگر در مکانی با 8 ساعت نور طبیعی قرار داشته باشند جوانه زنی آنان تسریع میشود.
• در طی این مدت نباید بستر کاشت خشک شود و همواره باید مرطوب نگهداشته شود.
طرز کاشت گل لاله عباسی در گلدان و نشا لاله عباسی :
• برای کاشت این بذرها گلدانی کم ارتفاع با دهانه باز انتخاب کرده و یا یک سینی نشا تهیه کنید.
• حدود 5 سانتیمتر خاک با زهکشی مناسب در آن بریزید و به خوبی آبیاری کنید تا خاک نشست کامل کند.
• سپس بذر ها را روی آن بپاشید و حدود 1 سانتیمتر خاک یا کود مناسب روی آن ها پخش کنید، سپس آب اسپری کنید.
• سپس شرایط دمایی و آبیاری را همانند موارد فوق که گفته شد رعایت کنید.
• زمانی که ارتفاع جوانه ها به 5-8 سانتی متر رسید می توانید آن ها به یک گلدان بزرگتر انتقال دهید و یا در باغچه بکارید.
نکته: اگر ریشه های گوشتی این گیاه محافظت شود تا 5 سال عمر می کند
شرایط نگهداری گل لاله عباسی ابلق :
آبیاری گل لاله عباسی : سطح بستر خاک را مرتبا بازدید کنید. زمانی که تا حدودی رطوبت خود را از دست داده بود گیاه را آبیاری کنید.
در صورتی که گیاه به شکل چندساله نگهداری میشود و ریشه گوشتی در خاک باقی گذاشته می شود باید در طی فصل سرد آبیاری را کاهش داد در حدی که خاک کاملا خشک نشود در غیر اینصورت امکان پوسیدن ریشه های گوشتی وجود دارد.
نور مناسب گل لاله عباسی : به نور کامل و به بیان دیگر حداقل 6 ساعت نور مستقیم آفتاب نیاز دارد.
در محیط کم نور برگسار رنگ پریده میشوند و گلها و غنچه ها خواهند ریخت.
نور زیاد اگر رطوبت بستر و فضا تامین شود مشکلی را برای گیاه ایجاد نمیکند اما اگر بیش از اندازه شود و یا گیاه خشکی نیز ببیند موجب سوختن نوک و حاشیه برگها و ریزش غنچه های گل خواهد شد.
دمای مورد نیاز لاله عباسی : اگرچه دمای 30-15 درجه سانتیگراد برای این گیاه مناسب معرفی شده است اما با رعایت آبیاری و افزایش رطوبت محیط در دمای بیش از 30 درجه نیز این گیاه به خوبی رشد میکند.
با فرا رسیدن سرمای پاییز به تدریج از رشد آن کاسته میشود و با نزدیک شدن به دمای صفر درجه تمامی برگسار این گیاه از بین خواهد رفت.
خاک مناسب گل لاله عباسی : طیف وسیعی از خاک را تحمل میکند اما بستر کاشت باید زهکش مناسبی داشته باشد بنابراین در مخلوط خاکی میتوان از شن ، پرلایت و یا ورمی کولایت به منظور ایجاد زهکش مناسب استفاده کرد.
کوددهی و تغذیه : پریدگی رنگ برگسار ، کوچک ماندن برگهای جدید، کاهش گلها و یا ریزش غنچه های گل میتواند نشانه کمبود مواد غذایی در خاک باشد.
بنابراین میتوان در طی فصل رشد هر 6-4 هفته یکبار از کودی همانند 10-10-10 برای این گیاه استفاده کرد. کود دهی بیش از اندازه میتواند موجب کاهش گلدهی این گیاه شود.
هرس کرده لاله عباسی : با فرارسیدن فصل سرما و اگر قصد نگهداری از ریشه های گوشتی آن را داشته باشیم میتوان تمامی قسمتهای هوایی آنرا تا سطح خاک کوتاه کرد. در طی فصل رشد نیاز چندانی به انجام عمل هرس ندارد.