مقالات, مقاله های آموزشی

سرد مزاجی وعوارض آن

سرد مزاجی

طبع بدنی هرکسی با دیگری متفاوت است. اگر بخواهیم مزاج‌ها را بررسی کنیم باید بگوییم در کل مزاج افراد به سه دسته کلی تقسیم‌بندی می‌شود:

  • افراد سرد مزاج
  • افراد گرم مزاج
  • افراد با مزاج معتدل

هرکدام از این مزاج‌ها خود از زیرمجموعه‌های مختلفی برخوردار هستند که باعث گستردگی طبع بدنی افراد می‌شوند.

در این مطلب قصد داریم تا سرد مزاجی را توضیح دهیم و یک لیست از غذاهای سرد مزاج را معرفی کنیم که کمک به متعادل کردن طبع افراد خواهند کرد.

بنابراین اگر می‌خواهید مزاج خود را بیشتر بشناسید و بدانید برای درمان و کنترل آن باید چه راهکارهایی پیش بگیرید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

سرد مزاجی یعنی چه؟

برای این‌که به درک بهتری از سرد مزاجی برسید، لازم دانستیم توضیحی راجع به آن ارائه دهیم. اما قبل از آن باید خود مزاج را بهتر بشناسید.

مزاج در واقع وضعیت شخصی و ساختار بدنی هرکسی را مشخص می‌کند. طبع یا مزاج به‌عنوان طبیعت ذاتی هر فردی شناخته می‌شود و اصل آن تغییرناپذیر است. البته کسانی که به طب سنتی اعتقاد دارند، بر این باور هستند که با غذا و انجام یک سری امور می‌توان طبع و مزاج را تغییر داد.

اما بهتر است بدانید که شاید تغییرات جزئی امکان‌پذیر باشد اما به‌صورت کلی افراد قادر به تغییر مزاج و طبع بدنی خود نخواهند بود. برای تکمیل توضیحات مربوط به سرد مزاجی، لازم است بدانید که افراد سرد مزاج به‌صورت زیر دسته‌بندی می‌شوند:

  • کسانی که بلغمی هستند و طبع آن‌ها سرد و تر است.
  • کسانی که سوداوی هستند و طبع آن‌ها سرد و خشک است.

ویژگی افراد سرد مزاج

کسانی که در زمره افراد سرد مزاج قرار می‌گیرند، بسته به این‌که بلغمی هستند یا سوداوی، از ویژگی‌های متفاوتی برخوردار خواهند بود. در زیر، ویژگی هر یک از افراد سرد مزاج در دسته سوداوی و بلغمی را به‌صورت مجزا توضیح داده‌ایم تا بیشتر متوجه موضوع شوید و پاسخ سؤال از کجا بفهمیم مزاجمان سرد است یا گرم را به دست آورید.

افراد بلغمی چه ویژگی دارند؟

عنصر و رکن آب در بدن این افراد غالب است. این افراد از ویژگی‌های زیر برخوردار هستند:

  • این افراد از اضافه‌وزن رنج می‌برند.
  • انرژی این افراد نسبتاً کم است.
  • بدن آن‌ها رطوبت بالایی دارد.
  • اشتهای نسبتاً خوبی دارند.
  • با وجود این‌که غذای زیادی نمی‌خورند، زودتر از بقیه چاق می‌شوند.
  • سوخت‌وساز بدن آن‌ها به نسبت پایین است.
  • سریعاً تحت تأثیر قرار می‌گیرند اما کمتر تحت تأثیر قرار می‌دهند.
  • بسیار محافظه‌کار هستند.
  • اغلب احساس سردی می‌کنند.
  • زانوهای این افراد اکثراً ورم دارد.
  • احتمال ابتلا به دیسک کمر در این افراد زیاد است.
  • زیر چشم این افراد پف دارد.
  • مرتب درگیر آبریزش چشم و بینی هستند.

افراد سوداوی چه ویژگی دارند؟

عنصر و رکن غالب در این افراد خاک است. این افراد ویژگی‌های زیر را دارند:

  • کاملاً استخوانی، کشیده و لاغر هستند که از نظر ظاهری، نقطه مقابل افراد با طبع سرد و تر خواهند بود.
  • افراد صبوری نیستند و حوصله زیادی ندارند.
  • از بیماری کم‌خونی رنج می‌برند.
  • پوست نسبتاً تیره‌ای دارند.
  • سطح انرژی در آن‌ها پایین است.
  • به بیماری‌هایی از قبیل وسواس، افسردگی و مشکلات مشابه زودتر دچار می‌شوند.
  • افراد کم‌حرفی به شمار می‌روند و از نظر روابط اجتماعی ضعیف هستند.
  • در تابستان احساس سرما می‌کنند.

خطرات ناشی از خوردن غذاهای سرد برای افراد سرد مزاج - Pizza Ferno

غذا‌ها در دنیای خود اسراری دارند که اگر آدمی از آن‌ها مطلع باشد قطعا گرفتار مضرات طبع و مزاج آن‌ها نخواهد شد!

با مواد غذایی سردی و عوارض مصرف سردی ها آشنا شوید

تمام غذاهای موجود در دنیا دارای طبعیتهای مختلفی هستند . برخی از آنها درجه حرارت بدن را افزایش می دهندو برخی دیگر موجب سرد شدن بدن می شوند.

گرمی و سردی غذا‌هایی که میل می‌کنید اهمیت فراوانی دارد، در واقع خصوصیات اخلاط چهارگانه که شامل سودا، بلغم، خون و صفرا است، مزاج افراد را می‌سازد.

همانطور که می‌دانید؛ چهار مزاج مرکب داریم که دو صفت گرمی و سردی در آن‌ها غالب و دو صفت دیگر یعنی خشکی و تری مغلوب است.

از این رو اهمیت گرمی و سردی غذا خود را بیشتر نمایش می‌دهد که می‌توان با هماهنگ کردن گرمی و سردی غذا به طور معکوس با مزاج افراد، تعادل را برای رسیدن به مزاج معتدل برقرار کرد.

جالب است بدانید؛ اکثریت افراد از طبع سرد برخوردارند و این افراد اغلب سفیدپوست هستند و در هوای سرد به راحتی گرم نمی‌شوند و سرما تا مدت زیادی در بدن آن‌ها باقی می‌ماند. میل زیادی به خواب داشته و عموماً سُست هستند.

برای داشتن جسم و روحی سالم بهتر است با شناخت مزاج و طبع بدن خود، از مواد غذایی متناسب استفاده کنید. همچنین فصل مناسب برای استفاده از مواد غذایی را بدانید، در صورت عدم رعایت این موار ممکن است دچار بیماری های مختلفی شوید. یکی از مواردی که بدن را تحت تاثیر قرار می دهد و ایجاد مشکل می کند، استفاده از مواد غذایی با طبع سرد است. اگر افراد سرد مزاج این مود غذایی را در رژیم غذایی خود به کار ببرند منجر به بی حالی، درد مفاصل، اسهال و.. می شود. 

با توجه به مواردی که ذکر شد، به‌راحتی می‌توانید نوع مزاج را تشخیص دهید و متوجه شوید چه کسانی سرد مزاج هستند.

تعیین‌کننده مزاج چیست؟

درست است که نوع مزاج و طبع بدن، همراه همیشگی انسان از بدو تولد بوده است. اما ضعف و شدت آن در سنین مختلف و در جنسیت‌های گوناگون، ریشه در چیزهایی از قبیل جسم، روان و هورمون دارد.

تحقیقات نشان می‌دهد که اگر مزاج ۱۰۰ درصد در نظر گرفته شود، ۵۰ درصد آن را ژنتیک و مابقی را محیط به وجود می‌آورد. البته عوامل زیر هم تأثیر مستقیمی روی تعیین و تغییر مزاج دارند که در فرآیند کنترل و درمان نباید نادیده گرفته شوند:

  • تغذیه
  • آب مناسب
  • هوای مناسب

به‌طور مثال، کسانی که طبع سرد و تر یا سرد و خشک دارند و به ترتیب افراد بلغمی و سوداوی شناخته می‌شوند، باید مثلث سلامت را رعایت کنند و غذاهای با طبع گرم، تر و خشک را در برنامه تغذیه خود قرار دهند تا از شر سرد مزاجی خلاص شوند.

سرد مزاجی و آسیب‌های ناشی از آن

عوارض سرد مزاجی

شاید هر مزاجی در حالت عادی مشکل‌ساز نباشد و بستر را برای بروز بیماری‌های مختلف فراهم نکند اما اگر دچار ضعف و شدت شود، قطعاً باعث آسیب‌های جدی خواهد شد. در ادامه خواهید خواند که مزاج سرد باعث چه بیماری‌هایی می‌شود.

سرد مزاجی و تأثیر آن بر مغز

آمارها و تحقیقات نشان می‌دهند که مغز خود به‌شخصه از مزاج سرد و تر برخوردار است؛ بنابراین سردی مزاج، روی مغز و عملکرد آن تأثیر مستقیمی می‎‌گذارد و در سنین بالا موجب بروز آلزایمر می‌شود.

 بد نیست بدانید که مزاج سرد در سنین پایین، عملکرد مغز را دچار اختلال خواهد کرد. از علائم سوء مزاج سرد مغز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • احساس ناخوشایند از هوا، خوراکی و نوشیدنی‌های سرد
  • احساس آرامش و حس خوب با هوا، خوراکی و نوشیدنی‌های گرم
  • پریدگی رنگ پوست و چشم
  • احساس ناخوشایند سردی بدون سنگینی وزن سر
  • افزایش حس ترس در بدن
  • کاهش قوه تخیل

برای درمان سوء مزاج سرد مغز، باید بررسی‌های لازم به‌منظور همراهی سوء مزاج با رطوبت، خشکی، ماده سودایی و ماده سودایی سوخته انجام گیرد تا در صورتی که:

  • سوء مزاج سرد مغز با رطوبت همراه باشد، استفاده از داروهای خشک‌کننده و گرمی‌بخش مناسب است.
  • سوء مزاج سرد مغز با خشکی همراه باشد، باید از داروهای ترکننده و گرمی‌بخش استفاده کرد.
  • سوء مزاج سرد مغز با سودای سوخته همراه باشد، از مصرف دارو و خوراکی‌های خشک‌کننده و گرمی‌بخش اجتناب شود.
  • سوء مزاج سرد مغز با ماده سودایی همراه باشد، تجویز داروهای تری‌بخش و گرمی‌بخش مناسب است.

سرد مزاجی و تأثیر آن بر کبد

یکی دیگر از اعضا و جوارحی که با سرد مزاجی دچار سوء مزاج سرد می‌شود، کبد است که از علائم آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • احساس تشنگی نکردن و عطش نداشتن
  • رنگ‌پریدگی صورت، زبان و لب
  • مدفوع شل و شکم روان
  • یخ کردن و سردی مداوم بدن
  • ورم کردن صورت
  • از دست رفتن طراوت و شادابی پوست
  • شبیه شدن رنگ ادرار به آب

تدابیر درمانی که برای بهبود سوء مزاج سرد کبد اندیشیده می‌شود، عبارت هستند از مصرف گوشت‌های پخته با زیره، شوید و نخود، ماساژ و روغن درمانی با روغن‌های طبع گرم، داشتن ورزش و فعالیت بدنی منظم. البته گاهی به تجویز پزشک، دفع بلغم از طریق اسهال و ادرار می‌تواند به درمان و کنترل این سوء مزاج سرد کبد کمک کند.

کسانی که به این مشکل دچار شده‌اند و شاهد علائم مذکور بوده‌اند، باید از مصرف گوشت‌های با طبع سرد از قبیل گوساله، مرغ و گاو خودداری کنند و مصرف معاجین گرمی را که با دارچین، زنجبیل و ادویه‌های مشابه تهیه می‌شود، فراموش نکنند.

سرد مزاجی و تأثیر آن بر معده

معده یکی دیگر از اعضا و جوارحی است که سریعاً تحت تأثیر افزایش مزاج سرد در بدن قرار می‌گیرد. برای این‌که بدانید تأثیر سرد مزاجی بر معده چیست، لازم است ابتدا با علائم سوء مزاج سرد معده آشنا شوید:

  • احساس سنگینی و پری شکم بعد از وعده‌های غذایی که به‌خاطر ضعف هضم اتفاق می‌افتد.
  • داشتن اشتهای زیاد و میل به غذا خوردن
  • ترش کردن
  • نفخ کردن
  • مدفوع شل، نرم و بادکرده
  • حرکت کند غذا در روده
  • ماندن طولانی‌مدت غذا در معده

برای درمان و بهبود سوء مزاج سرد معده، لازم است تدابیر درمانی زیر را پیش بگیرید:

  • صبح ناشتا شربت غلیظ عسل یا یک قاشق پر عسل میل کنید.
  • صبحانه‌های گرمی مانند حریره بادام و زرده تخم‌مرغ را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
  • شکم را با روغن‌هایی از قبیل زیتون، به، گل سرخ و انواع مشابه دیگر ماساژ دهید.
  • زیر نظر پزشک، شکم را به‌صورت ملایم بادکش کنید.
  • قبل از غذا تحرک داشته باشید و ورزش مرتب را در برنامه زندگی خود قرار دهید.
  • غذاهای سبک و زودهضم مصرف کنید.
  • غذاها را خوب بجوید و از خوردن تند غذا اجتناب کنید.
  • خوراکی‌هایی مانند ماست، ترشی، نوشابه و انواع سس را از برنامه غذایی حذف کنید.
  • خوراکی‌هایی را که حاوی زیره هستند زیاد مصرف کنید.
  • در صورتی که تمایل به مصرف شیر دارید، آن را گرم کرده و عسل و دارچین به آن اضافه کنید.
  • در کنار وعده‌های غذایی، خوردن سبزیجاتی را که به هضم غذا کمک می‌کنند فراموش نکنید.

سرد مزاجی و تأثیر آن بر رحم

داروی درمان سرد مزاجی زنان در طب اسلامی

سرد مزاجی تأثیر مستقیمی بر رحم خانم‌ها می‌گذارد. به همین علت است که توصیه می‌شود خانم‌ها کمتر از خوراکی‌هایی با طبع سرد استفاده کنند. ناگفته نماند که بسیاری از مشکلات باروری به‌خاطر سوء مزاج سردی رحم است و هر چه سریع‌تر باید کنترل و درمان شود.

از علائم سوء مزاج سرد رحم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گرفتگی و انسداد لوله‌های رحم که منجر به کاهش، کمرنگ شدن و رقیق شدن خون حیض می‌شود.
  • رشد نکردن مو در قسمت استخوان عانه که به علت بسته شدن پوست به‌خاطر سردی اتفاق می‌افتد.
  • فاصله افتادن مابین عادت‌های ماهیانه که ناشی از کاهش خونریزی در دوره‌های قبلی است.
  • بند نیامدن یا دیر بند آمدن خونریزی که رقیق شدن خون دلیل اصلی آن است.

پیش گرفتن تدابیر درمانی در سوء مزاج سرد رحم به دو حالت بستگی دارد. در صورتی که خلط سرد بلغم یا سودا در بدن غلبه کرده باشد، نیاز به پاکسازی است. جدای از داروهای خوراکی، گرم‌کننده‌های رحم و بخور رحم با یک سری مواد می‌تواند درمان‌گر مناسبی باشد.

اما گاهی وقت‌ها ممکن است سوء مزاج سرد رحم کاملاً ساده و بدون خلط باشد. در این حالت، خوراکی و داروهای گرم‌کننده و خشک‌کننده کارساز هستند و بادکش رحم در کنار آن‌ها می‌تواند مفید باشد.

سرد مزاجی و ریزش مو

یکی از سؤالاتی که امکان دارد ذهن خانم‌ها و آقایان را به خود درگیر کرده باشد، این است که آیا سرد مزاجی باعث ریزش مو می‌شود؟

در پاسخ به این سؤال باید گفت که بین مزاج و مو روابطی وجود دارد. مثلاً:

  • افراد مزاج گرم از موهای تیره و پرپشتی برخوردار هستند و در سنین بالا دچار ریزش مو می‌شوند.
  • افراد مزاج سرد از موهای صاف و سفید برخوردار هستند.
  • افراد با مزاج خشک از موهای مجعد، فری برخوردار هستند که رشد زیادی دارد و زودتر به ریزش مو مبتلا می‌شوند.
  • افراد با مزاج تر از موهای نازکی برخوردار هستند که رشد کندی دارد و دیرتر می‌ریزد.

اما در طب سنتی، ریزش مو در خانم‌ها اکثراً به‌خاطر سرد مزاجی اتفاق می‌افتد. البته این طب راه و روش‌های درمانی را پیشنهاد می‌کند که در زیر به آن‌ها اشاره کرده‌ایم:

  • ماساژ ملاج سر با روغن‌هایی مثل سیاه‌دانه، کنجد، زیتون و بادام تلخ
  • استشمام عطرهایی مانند یاس، محمدی، مریم، مشک و نرگس قبل از خواب
  • خوردن روزانه یک فنجان عرق رازیانه همراه عسل (به جز در مواقع عادت ماهیانه)
  • چرب کردن کف پاها قبل از خواب
  • انجام حجامت به‌صورت سالیانه
  • مزوتراپی توسط پزشک (تزریق ویتامین‌های مختلف به پوست سر)

سرد مزاج ترین خوراکی ها

همان‌طور که قبلاً گفته شد، سبک غذا خوردن و برنامه غذایی تا حدی می‌تواند سرد مزاجی و گرم مزاجی را تحت تأثیر خود قرار دهد. در زیر، لیستی از انواع غذاهای سردمزاج را آماده کرده‌ایم که با توجه به مزاج سرد و خشک و سرد و تر دسته‌بندی شده‌اند.

آیا می دانید، سرد مزاج هستید یا گرم مزاج؟!

غذاها با طبع سرد و خشک

  • ارزن
  • ازگیل
  • انار ترش
  • آبغوره
  • آلبالو ترش
  • بالنگ
  • برنج
  • بلوط
  • تمر هندی
  • تمشک
  • ریواس
  • ذرت
  • چغاله بادام
  • زرشک
  • انواع سرکه
  • سماق
  • سنجد
  • شاه‌توت
  • عدس
  • غوره
  • قهوه
  • کشک
  • گریپ‌فروت
  • لیمو ترش
  • لیمو عمانی
  • ماش
  • جو دوسر
  • سیرابی
  • نارنج
  • نشاسته

غذاها با طبع سرد و تر

  • اسفناج
  • انار شیرین
  • آناناس
  • باقالی تازه
  • پنیر تازه
  • پرتقال
  • تخم کدو
  • توت‌فرنگی
  • جگر سفید
  • خیار
  • دوغ
  • زردآلو
  • سرشیر
  • شفتالو
  • شلیل
  • عرق بیدمشک
  • عرق کاسنی
  • قارچ
  • کاهو
  • گلاب
  • هندوانه
  • گوشت گاو، گوساله و خروس
  • ماست
  • نارنگی
  • هلو
  • نخود فرنگی
  • مغز گوسفند

 

تغذیه بر اساس طبع: گرم، تر، سرد، خشک - مجله سلامت سبز

عوارض مصرف سردی

طب سنتی و طبع غذاها

طب سنتی از سال ها پیش دریافته است که بیشتر بیماری به علت عدم تعادل در دما و انرژی داخلی بدن به وجود می آید که با تاثیر منفی بر روی اندام ها موجب بیماری خواهد شد. بنابراین با شناخت طبع بدن و داشتن اطلاعاتی از طبیعت سرد و گرم مواد غذایی ، سلامت بیشتر را تضمین کنید.

چنانچه پیش از این هم در بخش سلامت تغذیه در نمناک کامل توضیح دادیم درواقع توجه به سردی و گرم بودن غذاها بموجب سازگاری بیشتر با محیط می شود و خطر ابتلا به بیماری ها کاهش یابد. به طور نمونه در فصل سرد با خوردن مواد غذایی با طبع گرم ، می توان بدن را از بیماری هایی همچون سرماخوردگی محافظت نمود. 

کسانی که طبیعت بدنی آنها سرد است باید مراقب تغذیه خود باشند. این افراد با مصرف غذاهای سرد مثل ماست و ترشی دچار بیماری هایی نظیر درد استخوان ها یا ضعف و بی حالی می شود و به همین دلیل باید در مصرف مواد غذایی حد تعادل را رعایت کنند.

 افراد گرم مزاج تمایل به مصرف مواد غذای سرد دارند و در صورت زیاده روی در مصرف غذاهای گرم مثل شکلات، عسل و خرما ،دچار التهاب و گر گرفتگی می شوند.  مواد غذایی سرد مانند گوشت گاو، غذاهای مانده و کنسرو شده و همچنین عدس به دلیل طبع سرد و خشک آن مضر است و توصیه می شود در کنار مواد غذایی سرد از چاشنی هایی با طبع گرم نیز استفاده شود، مصرف عدسی به همراه گلپر و دارچین موجب تعادل خون می شود.

عدس

تاثیر مصرف بیش از حد غذاهای سرد

غذا‌هایی که طبع سرد دارند سبب می‌شوند تا جریان خون در بدن آرام‌تر شود، گرمای بدن کاهش یافته و سموم از بدن پاک شود، اما اگر مزاج سردی داشته باشید و یا درفصل سرما از غذا‌هایی با طبع سرد استفاده کنید؛ ممکن است مشکلاتی در بدنتان خودنمایی کند، بنابراین غذا‌ها با طبع سرد دارای مضراتی نیز هستند.

  • مصرف زیاد غذاهای سرد موجب گرفتگی عضله ، نفخ شکم ،اسهال ، ورم مفصل، تکرر ادرار، ترشح زیاد بزاق، دل درد، روماتیسم، اضطراب، خستگی و درد ماهیچه می شود. 
  • افراد با طبع سرد با مصرف بیش از اندازه مواد غذایی سرد مانند ماهی دچار سستی مفاصل، کندی حرکت، خواب آلودگی یا کم حوصلگی و ضعف بدن می شوند. 
  • هر ماده غذایی که مصرف می شود متناسب با مزاج فرد، موجب تولید اخلاط چهارگانه (صفرا، دم، بلغم و سودا) می شود . به همین دلیل باید مزاج فرد مشخص شود یعنی بدن فرد در کدام یک از مزاج های چهارگانه صفراوی، دموی، بلغمی و سوداوی قرار دارد. 
  • غذاهای مانده، شور و بیات، نمک سود، سودا را زیاد می کنند ، غذاهای چرب و شیرین موجب افزایش صفرا می شود و غذاهای سردی بخش مانند لبنیات، ترشی و سرکه بلغم را افزایش می دهد . بنابراین رعایت سردی و گرمی غذاها برای افراد با توجه به طبع سرد یا گرم آن ها اهمیت دارد. 
  • غذاهایی که طبع سرد دارند باعث می شود؛ جریان خون در بدن آرام تر شود، گرمای بدن کاهش یافته و سموم از بدن پاک شود. اما اگر مزاج سردی داشته باشید و یا درفصل سرما از غذاهایی با طبع سرد استفاده کنید؛ ممکن است مشکلاتی در بدنتان به وجود بیاید. بنابراین غذاها با طبع سرد دارای مضراتی نیز هستند که باید جدی بگیرید.

گردش خون

اما بالاخره می‌رسیم به مضراتی که غذا‌های سرد برای افراد دارند و باید بدانید که؛ استفاده بیش از اندازه از غذا‌ها با طبع سرد و یا میل کردن آن‌ها بدون مصلح و در فصل سرد سال باعث علائم زیر در بدن می‌شود:

  • اسهال
  • کمبود انرژی
  • درد در مفاصل بدن
  • بی‌حالی و خواب آلودگی
  • ورم
  • نفخ
  • احتباس مایعات در بدن
  • معده درد پس از خوردن غذا

افرادی که دارای مزاج سرد هستند با خوردن مواد غذایی با طبع سرد، به علائم بالا دچار می‌شوند؛ مفاصل آن‌ها دردناک می‌شود و حس خواب آلودگی و بی‌حالی دارند.

افرادی که سرد مزاج هستند و از سردی‌ها استفاده می‌کنند؛ فرایند هضم مواد غذایی در آن بسیار کند بوده و این امر باعث می‌شود که دچار دل درد و دل پیچه شوند و در واقع مضرات غذا‌های طبع سرد به محض ورود به بدن شان آشکار می‌شود.

جالب است بدانید؛ علاوه بر افرادی که طبع سرد دارند، درصورتی‌که در فصول سرد سال باشیم و در مصرف مواد غذایی با طبع سرد زیاده روی کنند؛ ممکن است سریع‌تر بیمار شوند؛ بنابراین پیشنهاد می‌شود در فصول سرد سال همانند پاییز و زمستان، بهتر است از آب ولرم استفاده کنید؛ از میوه‌هایی مانند خیار و هندوانه، کاهو، به میزان زیاد استفاده نکنید و این مواد غذایی می‌تواند غلظت خون در بدن را بیشتر کرده و به دنبال آن سبب بی‌حالی، خواب آلودگی و ضعف شما شوند.

یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است در صورت استفاده بی رویه از مواد غذایی طبع سرد در افراد سرد مزاج رخ دهد؛ بیماری ام اس است!

باید بدانید، افرادی که دارای طبع سرد هستند و در خوردن مواد غذایی سرد همانند ترشی‌ها، ماست، عدسی و … زیاده رو می‌کنند؛ این مشکل بر سیستم عصبی آن تأثیر گذاشته و ممکن است شانس ابتلا به بیماری‌های عصبی مانند ام اس را در آن زیادتر کند و از این رو این افراد می‌توانند با تعادل در مواد غذایی مصرفی خود از شر این بیماری‌های خطرناک در امان باشند.

کبد چرب از دیگر مشکلاتی و مضرات غذا‌های طبع سرد است؛ همانطور که می‌دانید، طبیعت کبد گرم است و درصورتی‌که با استفاده از مواد غذایی سرد به میزان زیاد این تعادل را بر هم بزنید؛ ممکن است دچار بیماری کبد چرب شوید؛ بنابراین اگر دارای مزاج سرد هستید از مواد غذایی طبع سرد کمتر استفاده کنید.

علاوه بر این جدا از طبع و مزاج هر فرد درصورتی‌که شما سردی بخورید و این کار را مدام تکرار کنید؛ ممکن است بر روی بدن و سیستم عصبی‌تان اختلال ایجاد کند، زیرا طبع بیشتر افراد به خصوص در سنین بالاتر رو به سردی است و در صورت مصرف این مواد ممکن است سردی بدن بیشتر شده و بر روی مغز تأثیر منفی بگذارد، بنابراین مشکلات عصبی یکی از مضرات غذا‌های طبع سرد می‌باشد که در همه افراد به ویژه در سن بالا رخ می‌دهد.

لیست خوراکی های سرد مزاج

مواد غذایی با طبع سرد شامل موارد زیر می باشند :

گوشت، غذاهای دریایی و لبنیات با طبع سرد

  • کباب گاو
  • سفیده تخم مرغ
  • صدف
  • گوشت ماهی
  • پنیر
  • خامه
  • ماست

گوشت ماهی

میوه هایی که طبع سردی دارند

هندوانه

سبزیجات با طبع سرد

معمولا سبزیجات آب دار دارای طبع سرد هستند مانند : 

دانه ها با طبع سرد

  • گندم
  • جو
  • توفو
  • ماش و عدس

گندم

ادویه ، چاشنی و نوشیدنی های با طبع سرد

روغن کنجد

عوارض مصرف غذاهایی با طبع سرد 

زیاده روی در مصرف غذاهایی با طبع سرد و مصرف آنها بدون مصلح و همچنین در فصل سرد سال باعث بروز این علائم در بدن خواهند شد: 

  • معده درد بعد از خوردن غذا
  • درد در مفاصل بدن
  • ورم
  • نفخ
  • احتباس مایعات در بدن
  • اسهال
  • کمبود انرژی
  • بی حالی و خواب آلودگی
  • کند شدن فرآیند هضم مواد غذایی
  • دل درد و دل پیچه

همه افراد علاوه بر افراد سرد مزاج در فصول سرد سال نباید در مصرف مواد غذایی با طبع سرد زیاده روی کنند زیرا سریعتر مریض می شوند. استفاده از آب ولرم، کم کردن مصرف میوه هایی مانند خیار و هندوانه، کاهو را به حداقل برسانید. پرا که این مواد غذایی باعث غلظت خون بیشتر و در نتیجه بی حالی، خواب آلودگی و ضعف شما می شوند.

دل درد

عوارض سردی و ابتلا به ام اس

ابتلا به بیماری ام اس یکی از عوارض خطرناک استفاده بی رویه از مواد غذایی طبع سرد در افراد سرد مزاج است. افراد سرد مزاج اگر در خوردن مواد غذایی سرد مانند ترشی ها، ماست، عدسی و … زیاده رو کنند؛ روی سیستم عصبی آنها تأثیر گذاشته و ممکن است شانس ابتلا به بیماری های عصبی مانند ام اس را افزایش دهد بنابراین حفظ تعادل در مصرف مواد غذایی موجب کاهش خطر در ابتلا به این بیماری ها می شود.

ارتباط کبد چرب و سردی ها

یکی دیگر از مشکلات و مضرات غذاهای طبع سر ، کبد چرب می باشد. کبد به طور کلی دارای طبع گرمی می باشد و استفاده زیاد این مواد غذایی، موجب به هم خوردن تعادل طبع کبد و بروز کبد چرب می شود. پس اگر مزاج شما سرد است کمتر از مواد غذایی با طبع سرد استفاده کنید. 

کبد چرب

اختلالات عصبی و مغزی با خوردن سردی ها

جدا از طبع سرد و مزاج هر شخصی، اگر مصرف غذاهای سرد به طور مداوم تکرار شود روی بدن و سیستم عصبی تاثیر منفی می گذارد. زیرا طبع بیشتر افراد با افزایش سن، به سردی می گراید و با مصرف این گونه مواد غذایی، میزان سردی بدن بیشتر می شود و موجب اختلال در عملکرد مغز خواهد شد. بنابراین دیگر مضرات مصرف غذاهای سرد را می توان مشکلات عصبی به خصوص در افراد مسن می توان نام برد. به همین دلیل بهتر است در کنار غذاهای طبع سرد از مواد مصلح استفاده کنید تا تأثیر این سردی ها کاهش پیدا کند. 

مصلح سردی ها

هر مزاجی که دارید، برای رهایی از مشکلات و بیماری های ناشی از مصرف غذاهایی با طبع سرد بهتر است آنها را به همراه مواد غذایی مصلح زیر میل کنید:

غذا

گوشت گاو

سبزیجات

  • گوجه فرنگی با فلفل سیاه، نمک و روغن زیتون
  • اسفناج با دارچین، فلفل سیاه، دلمه
  • هندوانه با نان گندم و جو
  • قارچ با آب لیمو
  • کاهو با سکنجبین، دارچین و هل
  • خیار با نعناع، مویز و نمک

میوه ها

  • کیوی به همراه گلنگبین
  • انار، پرتقال و نارنگی با گلپر و نمک دریا
  • توت فرنگی با عسل

توت فرنگی و عسل

لبنیات

  • کشک به همراه سیر، نعنا و پونه
  • پنیر به همراه گردو، سیاه دانه و سبزی های معطر
  • خامه به همراه عسل
  • ماست به همراه موسیر، نعنا و فلفل سیاه
  • دوغ به همراه نعنا و آویشن

مصرف بیش از اندازه مواد غذایی با طبع سرد هم در افراد با مزاج سرد هستند و هم در افرادی که دارای طبع گرم هستند، مشکلاتی را به وجود بمی آورد. بنابراین با شناخت طبع مواد غذایی و استفاده از آن ها در فصل های مناسببه همراه مواد غذایی مصلح متناسب، از بروز بسیاری از بیماری ها جلوگیری می کند و به سلامت بدن کمک می کند. 

تدوین:مینو غفوری ساداتیه
ادرس اینستاگرام:gooldono.stand.sidoos@
تلفن:09308743868

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

6 − پنج =