آیا اسپری کردن بر روی برگ گلهای آپارتمانی مفید است؟
شاید برای خیلی از علاقهمندان گل و گیاه این سؤال پیش آید که آیا اسپری یا مه پاشی آب بر روی برگهای گیاهان مفید است. یا مضر؟
واقعیت این است این کار میتونه هم مفید باشه هم مضر. برای گیاهان مناطق مرطوب مانند کاج مطبق اسپری آب روی برگها میتواند مفید باشد ولی برای گیاهان منطق خشک مانند کاکتوسها نه تنها مفید نیست بلکه میتواند باعث ایجاد مشکلاتی مانند بیماریهای قارچی شود.
پس بهترین راه، شناخت نیاز رطوبتی گیاهانی است که نگهداری میکنیم.
گزینه بهتر از اسپری آب بر روی برگها، ایجاد بخار سرد با دستگاه بخار ساز است. این بخار میتواند رطوبت هوای اطراف گیاهان را بالا ببرد.
با قرار دادن چند ظرف آب در اطراف گیاهان نیز میتوان تا حدود زیادی رطوبت لازم را تأمین کرد که هم کار کم هزینه است و هم مفید.
آبدهی گیاهان با اسپری روشی است که در آن به وسیله یک اسپری، آب به صورت غبار روی اندام هوایی گیاه پاشیده میشود. آبپاشی روی گلها قابل توصیه برای تمام گیاهان نیست. برخی گلها و به خصوص گیاهان آپارتمانی برگ زینتی به شدت علاقهمند به این روش آبیاری هستند اما برخی دیگر مانند گل بنفشه آفریقایی با اسپری کردن آب روی برگهای آن به سرعت از بین میرود. بنابراین پیش از انتخاب روش آبدهی گیاهان با اسپری بهتر است نیاز گیاه خود را بشناسید.
روشهای آبیاری گیاهان
پیش از بررسی روش آبیاری گلها با اسپری و شناخت مزایا و معایب آن نگاهی اجمالی به انواع آبیاری گلها خواهیم داشت:
آبیاری غرقابی
این اصطلاح اغلب برای آبیاری باغات به کار میرود؛ در این روش تمام محیط ریشه با اعمال حجم زیادی آب، اشباع میشود و میزان آبیاری گیاهان به طور دقیق قابل کنترل نیست. در آبیاری گلها نیز اغلب این روش را به کار میبریم.
آبیاری قطرهای
در آبیاری قطرهای میتوان از سازههای مختلفی که آب را به صورت قطره چکان وارد محیط ریشه میکند استفاده کرد و به تدریج ریشه را سیراب کرد. این روش را به صورت ترکیبی با روش آبدهی گیاهان با اسپری نیز انجام میدهند.
اسپری کردن آب روی گیاهان
آبدهی گیاهان با اسپری نمیتواند جایگزین آبیاری اصلی گیاهان آپارتمانی باشد. اما تاثیر بسیاری در تامین رطوبت محیط دارد.

مزایای اسپری آب روی برگ گلها
آبدهی گیاهان با اسپری میتواند رطوبت محیط را بالا ببرد. اغلب گیاهان آپارتمانی از جنگل به خانههای ما آمدهاند. در جنگل رطوبت هوا بسیار بالاست و گیاهان از طریق برگها نیز جذب انجام میدهند. بنابراین با آبدهی گیاهان با اسپری میتوان محیط جنگل را برای آنها بازسازی کرد. گیاهانی مانند آنتوریوم، ارکیده، فیتونیا، نخلها، سرخس، فیلودندرون، اسپاتی فیلوم، سینگونیوم، کروتون، کالادیوم، پیلهآ و بگونیا رطوبت را دوست دارند.
تمیز کردن برگ گیاهان با اسپری آب در بالا بردن سطح فتوسنتز بسیار تاثیرگذار است. با نشستن گردوغبار روی برگ گیاهان دریافت نور بسیار کاهش مییابد در نتیجه آبدهی گیاهان با اسپری میتواند به افزایش دریافت نور و غذاسازی کمک کند. توصیه میشود اگر به قصد تمیز کردن، آبدهی گیاهان با اسپری را انجام میدهید، در انتها به وسیله یک دستمال تمیز برگها را خشک کنید.
گاهی آبدهی گیاهان با اسپری اگر همراه با مقداری مایع آفت کش باشد میتواند سبب دور شدن سریع آفات شود.
آبدهی گیاهان با اسپری میتواند از پیچش برگ، زردی حاشیه برگها، قهوهای شدن نوک برگ که نشانههای عدم دریافت رطوبت کافی هستند، جلوگیری کند.
چند نکته:
از آب بدون املاح برای اسپری استفاده کنید. آب مقطر بهترین آب برای این کار است.
در فصل سر سال آبیاری کم شود
هرگز زیر آفتاب بر روی برگ گیاهان آب اسپری نکنید
از آب پاش تمیز و مناسب استفاده کنید
اسپری کردن با برنامه انجام شود
دمای آب با دمای محیط یکسان باشد. از آب سرد یا گرم استفاده نشود
کاکتوسها و گیاهان گوشتی به اسپری آب نیازی ندارند
حتماً شرایط و نیازهای گیاهان خودتان را مطالعه کنید
مزایای اسپری آب بر روی برگ گلها:
برای گیاهان رطوبت دوست باعث شادابی برگها میشود
افزایش نسبی رشد گیاه
تمیز شدن برگه از گرد و خاک
معایب اسپری آب روی گیاهان
برخی گیاهان در صورت تماس مستقیم با آب به سرعت از بین میروند. آبدهی گیاهان با اسپری در گلخانههای بنفشه آفریقایی به هیچ عنوان انجام نمیشود. اگر در خانه گلدان بنفشه آفریقایی دارید حتما از طریق زیرگلدانی آبیاری را انجام دهید.
در صورت بالا بردن بیش از حد رطوبت محیط، با آبدهی گیاهان با اسپری احتمال طغیان آفات و به خصوص بیماریها بالا میرود. بیماریهایی مانند سفیدک با افزایش رطوبت به سرعت گسترده میشوند.
برخی افراد با شروع آبدهی گیاهان با اسپری آبیاری اصلی گیاه را متوقف میسازند، این عمل سبب آسیب رسیدن به گیاه میشود.
گاهی در اثر زیاده روی در آبدهی گیاهان با اسپری، برگها حالت پژمرده و لزج پیدا میکنند.
در صورت پیش گرفتن روش صحیح اسپری آب بر روی گل مشکلاتی که گفته شد پیش نخواهد آمد.
ایجاد لک بر روی برگ
احتمال سوختگی برگها اگر در زیر آفتاب انجام شود
آبیاری زیاد میتواند باعث ایجاد بیماریهای قارچی شود
در صورت استفاده از آب با املاح زیاد ممکن است منافذ تنفسی برگ بسته شود
فلوراید و کلر موجود در آب باعث سوختگی گیاهان میگردد
املاح موجود در آب و سختی فراوان آن باعث کدر شدن سطح برگ گیاهان میگردد.
همه گیاهان برای زنده ماندن نیاز به تنفس دارند و این چیزی نیست جز جذب اکسیژن از روی منافذ برگ.
در واقع گیاه باید تنفس کند تا عملیات فتوسنتزی که به ساخته شدن مواد آلی منتهی میگردد شکل بگیرد. این تنفس و تبادل گاز از طریق روزنهها و عدسکها صورت میگیرد. در هر صورت ما کلاً دو نوع تنفس در گیاه داریم تنفس عادی و تنفس فتوسنتزی. در هر صورت در هر دوی اینها روزنههای هوایی تحت تأثیر ساعت زیستی گیاه نیز قرار میگیرد. کلاً این روزنهها در اغلب گیاهان طی روز، باز و هنگام شب بسته میماند.
نکته جالب اینکه، در گیاهان مناطق گرمسیر و خشک مانند کاکتوسها و ساکولنتها، روزنهها اغلب طی روز بستهاند و هنگام شب باز میشوند گیاهان در این مناطق، که شدت نور خورشید و دمای محیط آنقدر بالاست که اگر روزنهها در طول روز باز بمانند، گیاه مقدار زیادی از آب میان بافتی خود را از دست میدهد و جبران این آب از دست رفته برای گیاه تقریباً غیر ممکن است، ولی در هنگام تاریکی هوا که دما پایین و رطوبت نسبی محیط بالا میرود روزنههای (آبی) شروع به تعریق میکنند تا آب اضافی گرفته شده از آوندهای (تراکئیدهای) چوبی را تبخیر کنند و وقتی روی برگهای گیاه آبیاری بارانی شود این روزنهها مسدود میشوند توسط آب آبیاری و روزنههای آبی گیاه نمیتوانند عملکرد درستی داشته باشند،
تازه اگر در روزهای گرم و داغ تابستان باشیم هم که سلولهای محافظ روزنههای هوایی که در نور خورشید و گرمای محیط در صبح روزنهها را بسته بودند حال در شب روزنهها برای تنفس و در نتیجه برای تثبیت CO2 باز شدهاند در اثر آبیاری بارانی و قطرات آب روی برگها مسدود میشوند و عمل حیاتی تنفس مختل میگردد این مطالب در مورد آبیاری بارانی و اسپری کردن آب بر روی برگهاست نه آبیاری سطح خاک، پس سعی کنیم هرگز هنگام تاریکی و در شب روی برگهای گیاهان آپارتمانی آب اسپری نکنیم چرا که مجاری تنفسی گیاه بسته خواهد شد.
و اینکه در برخی مواقع مشاهده گردیده استفاده از روغن ولک را جهت براق نمودن گیاهان توصیه میکنند که این خود اشتباه بسیار بزرگی است. چرا که کلیه منافذ تنفسی را میبندد و دیگر راهی برای تنفس گیاه فراهم نمیگردد.
آموزش آبپاشی گیاهان
زمان مناسب آبدهی گیاهان با اسپری ساعات اولیه صبح است، تا برگها در طول روز فرصت خشک شدن را داشته باشند.
سعی کنید آبدهی گیاهان با اسپری را در هر دو سطح رویین و زیرین انجام دهید.
با توجه به نیاز گیاه به رطوبت میتوانید هرروز یا یک مرتبه در هفته آبدهی گیاهان با اسپری را انجام دهید.
گیاهانی که به عنوان انواع رطوبت دوست نام بردیم در نقاطی دور از باد، تهویههای شدید، پنجره و درها نگهدارید تا پس از آبدهی گیاهان با اسپری، رطوبت به سرعت از محیط خارج نشود.
گیاهانی که به رطوبت علاقه دارند را در کنار یکدیگر قرار دهید تا محیطی بسته به وجود آید و رطوبت مدت بیشتری پس از آبدهی گیاهان با اسپری در فضای میان برگها حبس شود.
اسپری آب روی انواع کاکتوس و به طور کلی گیاهان گوشتی توصیه نمیشود. در واقع آبدهی گیاهان با اسپری به دلیل شبیه سازی محیط زیست ابتدایی آنهاست. کاکتوسها به طور طبیعی در اقلیم خشک و گرم زندگی میکند بنابراین اسپری کردن آب روی کاکتوس میتواند سبب آسیب به آن و در مواقعی پوسیدگی ریشه و در ساکولنتها سبب از بین رفتن برگها شود.
خلاصه اینکه برای اینکه برگهای گیاهان شادابی داشته باشیم و دخالتی در امر فتوسنتز گیاه نداشته باشیم اسپری آب بر روی برگها را به صورت اصولی و در موارد نیاز انجام دهید.
کلام اخر و خلاصه مقاله
آبدهی گیاهان با اسپری در صورتی که با رعایت نکات انجام شود، میتواند گیاه را نجات دهد. در این مطلب نکات را به همراه مزایا و معایب غبارپاشی شرح دادیم.
منبع: میهن کاکتوسberoozresaan.com