در میان انواع گل بهاری که در طبیعت دیده میشود، گیاهی بیشتر از بقیه خود را به نمایش میگذارد. اریترونیوم، نام این گل است که همانند یک نگین در میان دیگر گیاهان طبیعی به چشم میخورد. این مطلب توضیحات کاملی را در مورد نحوه مراقبت از اريترونيوم و تکثیر آن عنوان کرده است اما قبل از هر چیز بهتر است بدانیم که مشخصات گل اريترونيوم چیست؟
جدول مشخصات گیاه اريترونيوم
گیاه | اریترونیوم |
گل اريترونيوم به انگليسي | Erythronium |
رنگ گل | زرد |
ارتفاع | ۲۰ تا ۳۵ سانتی متر |
برگ | سبز بیضی |
فصل گل دهی اريترونيوم | بهار |
نام علمی اريترونيوم | Erythronium tuolumnense |
ظاهر زیبا و جذاب اریترونیوم، تمام نگاهها را به سمت خود جلب میکند…
اریترونیوم، گیاهی از نوع پیازی است. این گیاه از خانواده زیبای سوسنهاست. کاربرد اريترونيوم معمولا برای تزئین حیاط و به طور کلی فضای باز است. ارتفاع آن، در میان گونه های اريترونيوم متفاوت بوده و بین ۲۰ تا ۳۵ سانتیمتر متغیر است. همچنین پهنای انواع گل اريترونيوم طويل، گاهی به ۸ سانتیمتر میرسد.
گلدهی اریترونیوم در فصل بهار است. یعنی از ۱۵ این ماه گلها کم کم شروع به رشد کرده و در اواخر بهار نیز این فرایند به پایان میرسد. ظاهر گل اريترونيوم زرد به صورت آویزان بوده با گلبرگهای برگشته و رنگ زیباش که بین سفید تا گل اريترونيوم طلايي و گاهی صورتی در تغییر است، خودنمایی میکند.
همانطور که در تصویر میبینید، برگهای این گیاه شکلی بیضی دارند. در اغلب مواقع این قسمت از گیاه سبز بوده و البته روی آن خالهای برنزی نیز دیده میشود. این مشخصات اریترونیوم را از میان صدها گیاه دیگر متمایز ساخته است.
اریترونیوم دارای پیازهای بیضی شکل و کشیده است که البته گاهی مانند ریزومهای کوتاه و پایدار نمایان میشوند.
شرایط نگهداری گیاه اریترونیوم
هر گیاهی نیامند شرایط خاصی برای زندگی است. نگهداری از اریترونیوم به دلیل شرایط آسانی که دارد، برای افرادی که تجربهای در نگهداری گل و گیاه ندارند، بسیار مناسب است. اگر تمایل به نگهداری از اریترونیوم دارید، بهتر است با برخی از شرایطی که این گیاه به آن علاقه دارد، آشنا شوید:
اریترونیوم رابطه خوبی را با خورشید نداشته و ترجیح میدهد که در محیطهای نیمه سایه باشد. بنابراین میزان نور اريترونيوم باید متوسط باشد.
خاک اريترونيوم غنی از هوموس است. همچنین باید حتما زهکشی خوبی داشته باشد تا آب اضافی پس از آبیاری از آن خارج شود.
اریترونیوم گیاهی سرماپسند است. بهتر است دمای محیطی که برای نگهداری از گل اريترونيوم در نظر میگیرید، خنک باشد. به خصوص در فصل تابستان باید به دمای مناسب اريترونيوم توجه کنید.
دمای اريترونيوم که میتواند تحمل کند در کمترین حالت خود ۱۵- درجه خواهد بود.
دقت داشته باشید که گیاه در طول تابستان در استراحت به سر میبرد؛ رطوبت اريترونيوم باید در این مدت کاملا حفظ شود.
این گیاه در طول استراحت خود نباید در محیطهای گرم و خشک قرار بگیرد. آبیاری مناسب اريترونيوم در این ایام باید به درستی انجام شود.
آبیاری اريترونيوم باید به صورت میانه باشد. بهتر است برای آبدهی به گل اريترونيوم به خاک آن توجه کنید.
تغذیه اريترونيوم میتواند از طریق کوددهی اريترونيوم انجام شود.
معمولا هرس اريترونيوم توسط باغبانان و گلفروشان انجام نخواهد شد.
حیاط منزل خود را با تکثیر اریترونیوم زیبا کنید…
افراد زیادی به دلیل زیبایی گل اريترونيوم ها، تمایل به تکثیر و ازدیاد آن دارند. این کار باید پس از دوران گلدهی انجام شود. تکثیر اریترونیوم از دو روش قابل انجام است:
روشهای تکثیر اریترونیوم
تکثیر اريترونيوم از طریق تقسیم ریشه
این نوع از روش های تکثیر اريترونيوم باید در اواخر تابستان انجام شود. برای این طرز کاشت و پرورش اريترونيوم باید مراحل زیر را انجام دهید:
گیاه را از خاک بیرون بیاورید.
خاکهای اطراف آن را بتکانید.
بخشهایی از ریشه را که بلند و پوسیده است، جدا کنید.
پیاز گیاه را به چند قسمت تقسیم کنید. (این کار باید با یک ابزار تیز انجام شود)
هر کدام از این پیازهای کوچک باید به بخشی از گیاه متصل باشند.
یک گلدان را برای قرار دادن گیاه جدید آماده کرده و گیاه جدا شده را درون آن قرار دهید تا رشد اريترونيوم انجام شود.
اطراف خاک را فشرده و منظم کنید و با رعایت مواردی که در بالا عنوان شد، مانند آبیاری گل اريترونيوم و نور مناسب اريترونيوم آن را به مرحله رشد برسانید.
پس از مدتی میتوانید گیاه را به فضای باز منتقل کنید.
نحوه تکثیر اريترونيوم از طریق کاشت بذر
پرورش گل اريترونيوم از این طریق باید در پاییز انجام شود. بذر گیاه را میتوانید از فروشگاههای گلفروشی تهیه کنید. البته به دلیل نایاب بودن بذر گل اريترونيوم کمتر کسی به سراغ این روش کاشت میرود.
انواع گل اريترونيوم و نوادگانش…
تقریبا بین ۲۰ تا ۳۰ گونه از گل اریترونیوم در دنیا وجود دارد که بیشتر آن در بهار گل میدهند. بسیاری از گونههای خانواده اريترونيوم به سختی خارج از شرایط نگهداری اريترونيوم رشد میکنند اما رشد برخی از آنها نیز به سادگی انجام خواهد شد، مانند مدلهای گل اريترونيوم ايراني که در برخی از فضاها میبینیم. در اینجا به چند نمونه از معروفترین گونههای این گیاه اشاره کردهایم:
E. tuolumnense: این گونه از گیاه در کالیفرنیا یافت میشود. هوموس شن و ماسه غنی در جنگلهای این منطقه، مکان خوبی برای رشد این گونه است. در تابستان این گیاه به خواب میرود. در حال حاضر به دلیل قطع درختان محل زندگیاش، زیستگاه بومی آن در خطر است. این گونه دارای گل اريترونيوم گلد است. معمولا در بسیاری از باغها نیز از آن استفاده میشود.
E. californicum: زیستگاه این گونه در جنگلهای مرطوب رشته کوههای شمالی کالیفرنیاست. این گیاه دارای گلهای سفید رنگ است. برگهای آن در ابتدا سبز بوده و به مرور با رشدش خالدار خواهد شد.
پاگودا: یکی دیگر از انواع گل اريترونيوم شهري است که دارای برگهای سبز تیره و براق است. گلهایی که در این خانواده رشد میکنند، پس از فصل گلدهی اريترونيوم بلافاصله از بین خواهند رفت. معمولا شکوفایی آن در اواسط بهار تا اواخر آن صورت گرفته و در هر ساقه ۳ تا ۵ گل ایجاد میشود.
بوتانیکال: گونه دیگری است که بالاترین میزان رشد آن در خاکهای غنی و رطوبت بالا صورت میگیرد. این گونه برای مناطق مرطوب مناسب است. حتی در زمانی که خواب است نیز باید رطوبت آن فراهم شود. بوتانیکال، دقیقا پس از گلدهی به خواب میرود. بنابراین برای پر کردن فضاهای باز و در کنار دیگر گیاهان دیر رویش به خوبی رشد میکند.
E. albidum: گونه دیگری است که اندازه گلهای آن ۱ تا ۲ اینچ بوده و رنگش سفید تا صورتی است. گلهای این گیاه در اواخر بهار رشد میکنند. این گونه بومی ویسکانسین (ایالتی در امریکا) است.
E. Americanum: این گونه در غرب امریکای شمالی و همچنین در برخی از نقاط اروپا و آسیا یافت میشود. ویژگیهای آن نیز دقیقا مشابه به گونه قبلی است.
اریترونیوم گیاه مناسب فضای باز
سخن پایانی
گل اريترونيوم یکی از گیاهان مناسب برای فضای باز است. این گلها را میتوانید در برخی از گلفروشیها ببینید اما از آنجایی که بومی مناطق خاص است، شاید رشد آن در بسیاری از مناطق به سختی انجام شود. خواص دارویی گیاه اريترونيوم در برخی از کشورها مشخص شده و از آنها در طب سنتی استفاده میشود، اما این موضوع در ایران هنوز کاربردی ندارد.
زادگاه گل اريترونيوم کجاست؟
زادگاه این گیاه در مراتع و جنگل های معتدل آمریکای شمالی، اروپا و آسیا بوده و البته اغلب گونههای بومی آن در غرب آمریکای شمالی رشد میکنند.
خواص و مضرات گل اريترونيوم چیست؟
اطلاعات دقیقی در مورد خواص گل اريترونيوم اعلام نشده است.
بیماریهای اريترونيوم شامل چه مواردی است؟
در مورد آفات و مشکلات گل اريترونيوم موردی عنوان نشده و به نظر میرسد، مشکلات اريترونيوم به دلیل مقاومت گیاه در برابر آسیبهای احتمالی، نسبت به گیاهان دیگر بسیار کمتر است.
قلمه زنی اريترونيوم در اریترونیوم انجام میشود؟
خیر قلمه زدن گل اريترونيوم روش مناسبی برای کاشت اريترونيوم نخواهد بود.
چطور اريترونيوم بکاریم؟
معمولا کمتر کسی به سراغ بذر این گیاه برای روش کاشت اريترونيوم میرود، اما در صورت تمایل تنها نکته رعایت فاصله بین کاشت دانههاست.
علت گل ندادن اريترونيوم چیست؟
این موضوع ممکن است در اثر عدم رسیدگی مناسب بوده یا گونه انتخابی شما از نوع بدون گل باشد.
برای تقویت گل اريترونيوم چه کار کنیم؟
برای این کار باید آب دادن به اريترونيوم، کوددهی و … را بهتر شناسایی کرده و در صورت بروز بیماری های اريترونيوم آن را با کودهای مخصوص درمان کنید.